Cusco este vechea capitala al Imperiului Incas si este declarat de catre Unesco “World Heritage Center”. Din acest motiv este bine sa te pregatesti pentru niste preturi exagerate pentru a vizita anumite locuri, deseori lovindu-te de senzatia ca se profita de pe urma ta, ca turist strain, datorita discrepantei mari dintre preturile oferite tie si turistului cu buletin de Peru.
Aici a fost inventat asa numitul Boleto Turistico care iti ofera accesul la diferite situri si muzee din Cusco sau de langa si care te costa 130 soli pentru 10 zile sau 70 soli pentru 1 zi. Din toate cele 16 intrari doar cateva situri merita vazute, pentru restul neputand trece peste senzatia ca sunt doar niste ziduri. Asa ca va recomandam din acest bilet sa vizitati Saqsayhuaman(mai cunoscuta printre turisti ca “sexy woman”), Ollaytantambo, Moray, atelierul de arta textila de la Chincero, optional situl Pisac si spectacolul de dans de la Centro Qusqo de Arte Nativo.
Agentiile vand asa numitul City Tour care costa 15 soli si care timp de 4-5h esti dus la siturile din jurul orasului Cusco, din care doar Saqsayhuaman merita.
Cred ca cel mai inspirat ar fi urmatorul tur cu plecare de dimineata, cu putin inainte de ora 8:
– Saqsayhuaman
– Pisac (optional)
– Ollaytantambo (unde se poate servi pranzul)
– Salineras de Maras (unul dintre cele mai frumoase zone din Valea Sacra, intrare 5 soli)
– Morray
– Chincero (atelierul de arta textila)
– inapoi in Cusco
– daca ajungeti inainte de 19:00: spectacolul de dans de la Centro Qusqo de Arte Nativo
Nu stiu daca exista vreo agentie care sa vanda acest tur, asa ca ar fi o idee sa va folositi de un taxi sau de o agentie care sa faca acest tur in cazul in care ar fi vreo 8 oameni. Ati avea nevoie de Boleto Turistico de o zi, eventual de un ghid si de un sofer cu masina.
Merita vizitat muzeul Inca care se gaseste in Boleto Turistico si care pentru intrare se plateste 10 soli. Un alt muzeu interesant este cel al ciocolatei, Museo Choco, unde pentru 70 de soli poti lua parte la un workshop de 2 ore, in care inveti sa faci ciocolata cu diferite arome, incepand de la farmarea boabelor de cacao pana turnarea in forme si sa pleci acasa cu propria creatie Celelalte muzee pot fi ignorate.
Daca esti pasionat de sport si de munte ai suficiente activitati si variante de trekking spre Machu Picchu:
– rock climbing
– plimbari cu montain-bike catre Moray si Salineras
– rafting pe Urubamba
– trekking de 5 zile pe Inca Trail pana la Machu Picchu (necesita din timp rezervarea pe internet unui loc pe acest traseu) ~ 500 USD de persoana
– trekking de 5 zile prin Salkantay pana la Machu Picchu (foarte spectaculos pentru ca se schimba foarte des peisajul: stanca, jungla, rauri, cu maxim de altitudine peste 5000m, etc) ~ 500 USD cu ghid, ~ 150 USD pe cont propriu
– Inca Jungle cu destinatia Machu Picchu (1 zi pe bicicleta, 1 zi rafting, 1 zi calare, 1 zi mers) ~ 350 USD si 200 USD daca il cumperi din Arequipa
Centrul orasului abunda de restaurante si baruri, iar unul dintre ele s-a autoproclamat cel mai inalt “irish pub” din lume la 3300m, pe nume Paddy’s Pub, unde am vazut meciul de rugby intre Scotia si Romania din cadrul campionatului mondial de rugby din Noua Zeelanda…pacat ca au revenit in ultimele 10 min si ne-au luat avantajul.
Recomand sa beti multe sucuri de fructe, cel mai mult ne place sa mergem la “jugeria” de pe strada Murari, la 5 min de Plaza de Armas, unde pentru 500ml de suc natural platesti intre 3,5 si 5 soli. Din cauza ca unele fructe nu sunt zemoase, acestea sunt diluate la alegere cu suc natural de portocale, apa sau lapte…m-am indragostit de lucuma cu lapte, tare gustos
Fructele sunt ieftine si au o aroma si o consistenta mult mai placuta decat cele ce ajung in Romania: ananas, banane, chirimoya, avocado, etc.
Mai stam aici cateva zile pentru ca am de lucru la cateva proiecte, in timp ce Diana va continua cursurile ei de spaniola si in cazul in care mai descoperim lucruri interesante in Cusco vom face update la acest post.
Jugeriaaaaaaaa!
aaaaaa!